I köket på Tomegården

I köket på Tomegården står alltid dörren på glänt för den nyfikne. Här lagar vi vår mat från grunden och använder oss av ekologiska och svenska råvaror i den mån det går. Att laga mat utifrån säsong med hänsyn till miljön är en självklarhet.  Måltiderna är noga avvägda utifrån näringsinnehåll och kostcirkelns alla delar. Nästan allt bröd bakas från grunden av vår kock. Vem säger nej tack till nybakat bröd till soppan eller nygräddade frallor till mellanmål?

Vi tycker att det är viktigt att låta barnen få vara nyfikna på maten. Med hjälp av måltidspedagogik kan man på flera sätt få barnen att upptäcka hur spännande mat kan vara och kanske vågar man med hjälp av våra sinnen testa på något nytt. Har ni testat Tacos med färgbingo? Hur smakar tomater i olika färger? Hur luktar olika kryddörter?

För oss är det viktigt att barnen får vara delaktiga i måltiden. Att ibland få hjälpa till i köket och kring måltiden är både lärorikt och roligt. Barnen dukar sina egna platser inför måltiderna och efter måltiderna dukar alla av och städar sin egen plats.

Vi försöker med maten även belysa olika kulturer och mattraditioner. Till exempel så kan en Italiensk vecka vara förslag på hur man kan få upp ögonen för vart våra olika rätter kommer ifrån. Detta belyser vi även när vi firar FN-dagen.  Barnen tar då med mat från valfritt land och så har vi ett stort knytkalas.

I skånsk anda firar vi Mårtensafton med gåsamiddag och äppelkaka. Under våran Nobelfest bjuds barnen på trerätters middag som avslutas med dans. Traditionsenligt julbord är givet likaså påskbord som går i vårens tecken. Till midsommar dukar vi upp långbord på vår innergård och avslutar med jordgubbar och hemmagjord glass.

Det är inte bara våra högtider vi firar. När barnen fyller år får de önska en måltid. Födelsedagsbarnet får även duka sin plats lite extra fin den dagen vi firar. Detta är väldigt uppskattat av barnen.